10 karrieretips til en ambisiøs CFO

by House of Control | 12.04.19 14:07

Nysgjerrighet, personlig vekst, utnytte teknologien… En CFO som vil opp og frem må kjempe på mange fronter. En internasjonal CFO-ekspert gir deg sine ti beste tips.

CFO


Karriereutvikling handler om å kombinere ferdighetsutvikling, strategisk tenkning, nettverksbygging og personlig merkevarebygging samtidig som man er åpen for nye utfordringer og muligheter.

 

Karriereråd for CFO

Hvem trenger du å være, hva trenger du å vite og hva må du gjøre for å nå til topps som CFO? Dette spørsmålet har alltid interessert forfatteren Sally Percy. Hun er en internasjonal ekspert på CFO-rollen, og i boken «Reach the Top in Finance: The Ambitious Accountant’s Guide to Career Success» gir hun leseren sine beste tips til karriereutvikling.

Etter å ha studert boken, mener det internasjonale revisjons- og rådgivningsselskapet EY at følgende ti tips er de mest sentrale:

1. Vær nysgjerrig

Verdifull og oppdatert markedsinnsikt er inngangsbilletten til strategidiskusjoner og de viktige møtene i selskapets ledelse og styre. Les, lytt og spør så mye som mulig for å styrke kunnskapene dine. Hold deg oppdatert på finansfaglige trender, tilgjengelig teknologi og endringer i relevante lover og regler. Sett deg grundig inn i driften og hvordan dere betjener kundene, slik at du kan tilpasse finansielle strategier til overordnede forretningsmål. Fordyp deg også i hvilke risikoer bedriften står overfor. 

2. Investér i din personlige vekst
Ingen blir CFO med mindre de er forberedt på å utfordre seg selv. Så gjør et poeng med å tråkke utenfor komfortsonen din: Delta på konferanser om ny teknologi, delta i tverrfunksjonelle prosjekter, og ta initiativet for å få erfaring også utenfor økonomiområdet. Se etter muligheter for så vel etterutdanning som kortere kurs som leder til ettertraktede sertifiseringer. Fordypningen kan også ligge utenfor finans, for eksempel innen strategisk ledelse eller spesifikk bransjekunnskap.

 

3. Bli bedre på kommunikasjon og påvirkning
Du sitter ikke helt øverst blant beslutningstakerne, men dine meninger og råd kan være viktige for både CEO og styret. Finn ut hvordan CEO og styremedlemmene lar seg påvirke. Jobb med å styrke egne evner til å kommunisere kompleks finansiell informasjon klart til ikke-finansielle interessenter. Glem ikke å bygge gode relasjoner blant andre opinionsdannere i organisasjonen.

 

4. Vær en støtte med karakterstyrke
Lojal, men ingen nikkedukke: Støtt CEO utad, men ha mot til å utfordre på tomannshånd. For å oppnå toppsjefens tillit må du også vise at du ser lengre enn til regnskapstallene, ikke minst evnen til å tenke forretningsutvikling på lang sikt.

 

5. Utnytt din faglige ekspertise – og vis det til andre
Vis CEO at du virkelig behersker rapportering. Det inkluderer å forklare henne eller ham hva tallene virkelig betyr og hvordan ulike beslutninger kan påvirke fremtidige regnskapstall. Bygg din egen merkevare internt og eksternt. Vær sikker på at dine bidrag blir lagt merke til, og søk muligheter til å holde innlegg eksternt. Del kunnskap i sosiale medier, både på egen profil og gjennom kommentarer i grupper og på andres profil.

 

6. Søk muligheter for å lykkes med ny teknologi

Roboter, automatisering, dataanalyse, kunstig intelligens… Vi er omgitt av nye begreper og ny teknologi som kan gjøre deg både mer effektiv og faglig sterkere. Dette er verktøyene som forsterker din faglige ekspertise og gjør at du får mer ut av ferdighetene dine. 

LES OGSÅ: Slik forenkles og effektiviseres revisjon med riktige verktøy

 

7. Bygg ditt eget lag

At ledelse er et eget fag, er å slå inn åpne dører for en person utdannet innenfor økonomifaget. Ingen lykkes alene. Dersom målet er å bli CFO i en større virksomhet, er det helt nødvendig å utvikle egne evner til å prestere gjennom andre mennesker. Skal du lykkes som finansdirektør må du vise din egen leder og styret at du forstår hvordan du rekrutterer, motiverer og utvikler de beste menneskene. 

 

8. Ikke jag fine jobbtitler

Organisasjonen du jobber for, erfaringen du får der og kunnskapene du opparbeider deg, er langt viktigere enn en fin tittel. Bruk de første ti årene av karrieren din med omtanke å bygge opp en bred erfaring som legger grunnlaget for fremtiden. Vurder roller i forskjellige bransjer eller internasjonalt for å utvide din erfaring. Se etter muligheter til å sitte i styrer, som kan gi verdifull erfaring og nettverksmuligheter. 

 

9. Nettverk, nettverk, nettverk

Når hadde du sist en lunsj med en tidligere kollega, og hvor godt kjenner du hverdagen til kolleger i andre avdelinger? Hvor ofte deltar du på fagkonferanser og bransjetreff? De foregående ni rådene er et godt grunnlag for din langsiktige karriereutvikling, men de forsterkes av at du møter folk på ulike arenaer. Jo synligere du er, desto større er sannsynligheten for å bli oppdaget. Søk mentorer som kan tilby veiledning, og tilby deg gjerne å være mentor andre, slik at du utvider nettverket.

 

10. Hold balansen mellom jobb og arbeid

Rådene som er nevnt i denne artikkelen krever sin person. Det finnes mange gode råd til å opprettholde en sunn balanse mellom karriere og fritid, slik at du over tid kan holde stressnivået på et fornuftig nivå. Med god tidsstyring får du dessuten mer tid til både jobboppgaver og fritid. 

 

I House of Control mener vi alvor når vi sier at vi er CFOs beste venn. Med våre verktøy frigjør vi tid til rapportering samtidig som du også kan være sikrere på at tallene du presenterer er riktigere. Ta kontakt i dag for å høre hvordan du kan få full kontroll på selskapets avtaler, forpliktelser og løpende inntekter – inkludert vår modul for rask og riktig håndtering av kravene i IFRS 16!

 

IFRS 16 software - Se løsningen live

 

Additional Reading