10 karrieretips til en ambisiøs CFO

Nysgjerrighet, personlig vekst, utnytte teknologien… En CFO som vil opp og frem må kjempe på mange fronter. En internasjonal CFO-ekspert gir deg sine ti beste tips.

Hvem trenger du å være, hva trenger du å vite og hva må du gjøre for å nå til topps som CFO? Dette spørsmålet har alltid interessert forfatteren Sally Percy. Hun er en internasjonal ekspert på CFO-rollen, og i boken «Reach the Top in Finance: The Ambitious Accountant’s Guide to Career Success» gir hun leseren sine beste tips til karriereutvikling.

Etter å ha studert boken, mener det internasjonale revisjons- og rådgivningsselskapet EY at følgende ti tips er de mest sentrale:

1. Vær nysgjerrig
Verdifull og oppdatert markedsinnsikt er inngangsbilletten til strategidiskusjoner og de viktige møtene i selskapets ledelse og styre. Les, lytt og spør så mye som mulig for å styrke kunnskapene dine. Følg med på hva som skjer internt og ellers i bransjen. Prøv også å følge med på kundene og leverandørene og deres bransjer.

2. Investér i din personlige vekst
Ingen blir CFO med mindre de er forberedt på å utfordre seg selv. Så gjør et poeng med å tråkke utenfor komfortsonen din: Delta på konferanser om ny teknologi, delta i tverrfunksjonelle prosjekter, og ta initiativet for å få erfaring også utenfor økonomiområdet.

3. Lær hvordan du kan påvirke
Du sitter ikke helt øverst blant beslutningstakerne, men dine meninger og råd kan være viktige for både CEO og styret. Hvordan lar toppleder og styremedlemmene seg påvirke? Finn ut hvordan du skal kommunisere for å vinne gehør, og glem ikke å bygge gode relasjoner blant andre opinionsdannere i organisasjonen.

4. Vær en venn med karakterstyrke
Støtt CEO utad, men ha mot til å utfordre på tomannshånd. For å oppnå toppsjefens tillit må du også vise at du ser lengre enn til regnskapstallene, ikke minst evnen til å tenke forretningsutvikling på lang sikt.

5. Utnytt din faglige ekspertise
Vis adm. direktør at du virkelig behersker rapportering. Det inkluderer å forklare henne eller ham hva tallene virkelig betyr og hvordan ulike beslutninger kan påvirke fremtidige regnskapstall.

6. Vær venner med ny teknologi
Roboter, automatisering, dataanalyse, kunstig intelligens… Vi er omgitt av nye begreper og ny teknologi som kan gjøre deg både mer effektiv og faglig sterkere. Dette er verktøyene som forsterker din faglige ekspertise. Har du for eksempel full og effektiv kontroll på alle bedriftens løpende avtaler og forpliktelser?

7. Bygg ditt eget lag
Ingen lykkes alene. Skal du lykkes som finansdirektør må du vise din egen leder og styret at du forstår hvordan du rekrutterer, motiverer og utvikler de beste menneskene.

8. Hold kontakten med nyttige hjelpere også utenfor egen organisasjon
Selv om du ikke ser aktivt etter jobb nå, er det alltid verdt å holde øyne og ører åpne for karrierehopp også utenfor egen organisasjon. Rekrutteringsbyråer er nyttige hjelpere, som mange ganger hjelper deg med muligheter du ikke ante kunne oppstå.

9. Ikke jag fine jobbtitler
Organisasjonen du jobber for, erfaringen du får der og kunnskapene du opparbeider deg, er langt viktigere enn en fin tittel. Bruk de første ti årene av karrieren din med omtanke å bygge opp en bred erfaring som legger grunnlaget for fremtiden.

10. Nettverk, nettverk, nettverk
Når hadde du sist en lunsj med en tidligere kollega? Hvor ofte deltar du på fagkonferanser og bransjetreff? De foregående ni rådene er et godt grunnlag for din langsiktige karriereutvikling, men de forsterkes av at du møter folk på ulike arenaer. Jo synligere du er, desto større er sannsynligheten for å bli oppdaget.

I House of Control mener vi alvor når vi sier at vi er CFOs beste venn. Med våre verktøy frigjør vi tid til rapportering samtidig som du også kan være sikrere på at tallene du presenterer er riktigere. Ta kontakt i dag for å høre hvordan du kan få full kontroll på selskapets avtaler, forpliktelser og løpende inntekter – inkludert vår modul for rask og riktig håndtering av kravene i IFRS 16!